tiistai 9. lokakuuta 2012

Mihin on lääkäreiden etiikka kadonnut?

piirustus Anja Welin

Meillä on erikoinen kolmen kerroksen terveydenhuolto: julkinen, yksityinen ja työterveyshuolto, jonka työnantaja ja Kela yhdessä kustantavat.
 
Julkinen terveydenhuolto on ollut pahassa kriisissä jo pitkään, mikä ei enää tule kenellekään yllätyksenä. Siihen joutuvat turvautumaan kaikkein vähävaraisimmat kuten työttömät, monet lapsiperheet, pienituloiset vanhukset ja maahanmuuttajat. Tässä ryhmässä sairastetaan myös eniten. Vanhempien huonotuloisten eliniänodote hyvätuloisiin verrattuna on jo lähes kymmenen vuotta alhaisempi. Terveyskeskustyö on raskasta, aikaa on vähän potilasta kohden eikä työajoissa ole mahdollisuutta joustoihin kuten yksityisellä puolella. Vanhan hyvän ajan terveyskeskuslääkäri on kunnioituksen arvoinen.

Porvaripuolueiden toimesta julkista terveydenhuoltoa ollaan yhä enenevässä määrin ajamassa alas, ja etenkin nuorille lääkäreille tehdään houkuttelevaksi siirtyä yksityisen sektorin palvelukseen. Kun palkan maksaminen osinkoina pari vuotta sitten tehdyn lainmuutoksen vuoksi tehtiin mahdottomaksi, ovat suuret lääkärifirmat, Attendo etunenässä, keksineet uudet keinot kikkailla veroilla. Sen hallintayhtiön osakkuuden avulla lääkäri voi ansaita kymmeniä tuhansia euroja verottomina. Muita etuja on koko liuta asunto-  ja autoedusta lähtien.
 
Voiko nuori tai vanhempikaan lääkäri kieltäytyä moisesta? Käyttöön otetun osakkuusmallin avulla voi lisäksi välttyä paperitöiltä ja hallinnoinnilta mikä osaltaan kuormittaa terveyskeskustyötä.
 
Kun kokoomus nyt ilmeisesti jatkaa Helsingin valtuuston suurimpana puolueena, tälle yksityistämiskehitykselle ei näy loppua. Kaikkia terveyskeskusvirkoja ei saada täytetyksi lääkäripaon vuoksi, ja kunnan on käytettävä sille kalliimmaksi tulevia yksityisiä keikkalääkäreitä.. Kontulan terveyskeskus oli erityisissä vaikeuksissa ja sen yksityistäminen oli lähellä, mutta hanke kaatui aktiivisten asukkaiden ja myös silloisen henkilökunnan ansiosta. Heidän työehtonsa olisi uuden yrityksen hallinnassa heikentyneet. 
 
Onko enää muuta moraalia kuin rahan sanelema? Ja missä on kuuluisa lääkärin etiikka, jota Hyppokrateen vala velvoittaa?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti