keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Kuka hoitaa vanhukset?

Vanhusten määrä kasvaa lähivuosina niin, että huoltosude metrkittävästi huonenee, eli työssäkäyvien tuottamat verotot eivät riitä täyttämään tarvetta.


Vanhusten hoidossa vallitsee kaksi poikkeavaa ratkaisumallia. Oikeisto panostaisi resursseja kotihoitoon, vasemmisto palveluasumiseen. Moni vanhus haluaa asua kotonaan niin kauan kuin se on mahdollista. Toiset tarvitsevat tehostettua palveluasumista, jonka tarve kasvaa lähivuosina.

Kotihoito on kriisissä, henkilökuntaa on liian vähän tarpeeseen nähden. Yhä huonompikuntoisia kotiutetaan sairaaloiden pitkäaikaispaikoikoilta, usein niin huonkuntoisina, etteivät nykyiset kodinhoitohenkilöstön resurssit riitä heidän kunnolliseen hoitoonsa.  Tästä syystä kotihoito ei houkuttele nuoria alalle ja vanhemmat jäävät usein ennen aikaikaiselle eläkkeelle tai vaihtavat ammattia.  

Laitosten henkilömitoituksesta on kiistelty.  Riittämätön henkilöstö on omiaan johtamaan jopa heitteille jättöön. Yksityiset palvelukodit toimivat mahdollisen suurta voittoa tavoitellen, ne ovat lisääntyneet kolmen suurimman yleensä voittaessa tarjouskilpailun.

Olisi toivottavaa, että tehostettujen palvelukotien tuottaminen olisi kunnan omaa toimintaa, mutta lasketaan, että niiden kustannukset olisivat jopa 4,5 miljarsia euroa. Siihen eivät kuntien resurssit riitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti